Het immuunsysteem ondersteunen en positief blijven

Deze serie artikelen is geschreven om je te helpen je immuunsysteem te ondersteunen. Bij klachten, die zouden kunnen wijzen op een infectie met het coronavirus, dien je je aan de adviezen van het RIVM te houden en contact met de huisarts op te nemen.

Als we blijven samenwerken en elkaar positief blijven steunen, kunnen we na deze verwarrende en extreme tijd een aantal veranderingen gaan invoeren, zodat we er uiteindelijk straks allemaal op vooruit gaan.

Acupunctuur-geldrop-Acupunctuur en het coronavirus

Wat kun je zelf doen om je gezondheid te ondersteunen?

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde bezien, zijn er drie gebieden in ons lichaam die door het virus worden beïnvloed. Het meest in het oog springend is het longgebied. Daar komt de strijd in het lichaam tegen het virus het meest tot uiting.

Ademhaling

De long zorgt voor de verdeling van de energie in het lichaam. Via de zuurstof in het bloed verspreidt de long de boodschap van het hart – leef in het hier en nu – over het gehele lichaam. Hierdoor komt alle voeding op de plaats van bestemming terecht. Van onze vingertoppen tot in onze oorlellen, tot in de diepste lagen, onze organen. In het longgebied vindt dus de uiting van de ziekte plaats maar de bron en ook de oplossing vinden we in andere delen van ons lichaam.

Verteringskracht

Als eerste is het deel tussen onze navel en ribben heel belangrijk in de strijd tegen het virus. Dit gebied is afhankelijk van onze verteringskracht en hoe sterker we dit deel van ons lichaam houden, hoe kleiner de kans wordt dat het virus doordringt, richting longen en het hart. In dit gebied vinden we onze emoties.

Basiskracht

Onze eerste verdedigingslinie echter bevindt zich in de zone onder de navel. Dit gebied is verbonden met onze oorsprong, onze essentiële kracht, met onze meest basale drijfveren. In dit gebied huizen onze instincten, onze wil om te leven en dus ook onze voortplantingsorganen. Hier vinden we de kracht om deze tijd van grote crisis flexibel tegemoet te treden. Symbolisch wordt deze kracht geassocieerd met water. Er is namelijk niets krachtiger en tegelijk beweeglijker dan water. Zolang het water stroomt, zijn we flexibel en blijven we nieuwe wegen ontdekken om het virus te bestrijden.

Gezondheid ondersteunen

Om onze gezondheid te ondersteunen, kunnen we deze drie gebieden versterken. Dit kunnen we doen vanuit een lichamelijk en een mentaal/spiritueel niveau. In deze rubriek volgen enkele tips onder:

  • Lichamelijk – ademhaling
  • Lichamelijk – voeding
  • Mentaal
  • Acupressuur en uitleg over een aantal acupunctuurpunten

Meer informatie

> Acupunctuur en voeding

> Acupunctuur – Balans in de energie

> Acupressuur