Bij elke vorm van allergie kun je het punt Erjian masseren. Doe dit elke ochtend en avond gedurende twee minuten, zowel bij het linker- als rechteroor.

Acupressuur bij hooikoorts

Erjian

Erjian zit bovenaan je oorschelp. Als je als het ware je zelf optilt aan beide oren, heb je het punt te pakken.

oor-acupunctuur-geldrop

Lieque

Daarnaast is het belangrijk het punt Lieque op de longmeridiaan te masseren. Omdat het punt zich in een groeve in dit bot bevindt, is het raadzaam een wat ruimer gebied één minuut te masseren, zowel ’s ochtends als ’s avonds. Vaak merk je ergens een extra gevoelig plekje. Dan zit je goed!

hand-acupunctuur-geldrop

Het punt Lieque vind je op de pols, vlakbij de overgang van pols naar de aanhechting van de duim. Je voelt daar een stukje bot dat het einde van je onderarm is.

Bi Tong

Als je last hebt van grote niesbuien masseer je het punt Bi Tong. Dit punt zit aan beide kanten van de neus. Dit punt kun je masseren om een niesaanval te stoppen, maar je kunt het ook elke ochtend en avond gedurende twee minuten masseren om de hoeveelheid en intensiteit van niesbuien in de allergieperiode te verminderen.

neus-acupunctuur-geldrop

Fengchi

Heb je last van traanogen of jeukende, opgezette oogleden?
Masseer dan een minuut lang je hele oorlel en masseer het punt Fengchi in je nek elke ochtend en avond gedurende een minuut. Het pakt ook andere symptomen van hooikoorts mee. Ook fijn bij hoofdpijn trouwens.

Pak over je hoofd heen met je hand je nek vast en beweeg duim en wijsvinger omhoog naar de plek toe waar de nek overgaat in het achterhoofd. Hier zit zowel links als rechts van de wervelkolom het punt Fengchi.

nek-acupunctuur-geldrop

Met deze acupressuurpunten geef je jezelf een prettigere tijd in voorjaar en zomer, wanneer het jouw hooikoortstijd is.

Copyright © 2020 Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur