Tijdens de Week van de Acupunctuur laten we je kennismaken met een aspect van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Dit jaar staat de week in het teken van een aantal misverstanden over acupunctuur. Het zijn ideeën die een acupuncturist in de praktijk regelmatig hoort en die ervoor kunnen zorgen dat mensen acupunctuur niet of nauwelijks overwegen in hun zoektocht naar genezing. Dat is jammer want acupunctuur kan een geweldige ondersteuning zijn bij veel gezondheidsklachten. Het is dan ook de hoogste tijd om deze misverstanden op te helderen.

Acupunctuur Geldrop

Onbekend

Meestal ontstaat een misverstand als mensen tijdens een gesprek of een gebeurtenis niet over dezelfde informatie beschikken en zich daar niet bewust van zijn. Met elkaar praten vanuit verschillende aannames zonder dat je je dat realiseert, is een voedingsbodem voor spraakverwarring en onbegrip. Van tevoren even afstemmen of je het over hetzelfde hebt kan helpen.

Onbekend en ‘van horen zeggen’

Een misverstand wordt vaak groter als het onderwerp van gesprek relatief onbekend is. Dan kan het gebeuren dat mensen niet alleen over verschillende informatie beschikken maar ook over te weinig informatie. Acupunctuur is als complementaire geneeswijze, afkomstig uit het oosten, nog altijd een relatief onbekend onderwerp. Bijna iedereen heeft ervan gehoord en weet dat er naaldjes aan te pas komen maar hoe acupunctuur precies werkt weten weinigen. Daardoor praten veel mensen over acupunctuur vanuit ‘horen zeggen’ waardoor misverstanden kunnen ontstaan die de beeldvorming bepalen. Daarom is goede informatievoorziening zo belangrijk.

Misverstanden ontzenuwd

Tijdens de Week van de Acupunctuur nemen we vijf gangbare misverstanden over acupunctuur onder de loep, waaronder de twee bekendste: acupunctuur is alleen geschikt als hulpmiddel bij het stoppen met roken en acupunctuur doet pijn. Elke dag staat een van de misverstanden centraal. In een blog en bijbehorende animatie vertellen we je alles over het ontstaan van het misverstand en laten we je zien hoe acupunctuur werkt en dat het bij veel gezondheidsklachten kan worden ingezet. Zo hopen we de misverstanden over acupunctuur te ontzenuwen en jou te helpen de keuze te maken die bij je past.

Copyright © 2021 Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur

Misverstand: als niets meer helpt …

… dan ga je toch pas naar de acupuncturist?

Week van de Acupunctuur 2021 – dag 1 – 15 november

Acupunctuur als laatste redmiddel, gekozen uit wanhoop; niet zelden wordt er zo naar gekeken. Pas als al het andere zonder resultaat is geprobeerd, wordt acupunctuur overwogen. Vaak is dat op het moment dat iemand te horen heeft gekregen dat hij of zij moet leren leven met de klacht of aandoening. Dat is geen fijne boodschap en het maakt dat mensen op zoek gaan naar alternatieven.
En ja, vaak zijn mensen in dit stadium een tikje wanhopig. Maar zo hoeft het niet te gaan.

Van oudsher preventief

Het interessante is dat acupunctuur van oudsher juist een preventieve genees-kunde is. Het tegenovergestelde dus van een geneeswijze waarover je kiest als je ten einde raad bent door pijn of ongemak. Regelmatig een acupunctuurbehande-ling ondergaan kan je helpen gezond en fit te blijven. Het kan voorkomen dat je klachten krijgt. Daarom is er alle reden om acupunctuur veel eerder te overwegen in je zoektocht naar genezing. Het heeft vele voordelen:

  • het kan je ondersteunen tijdens een reguliere behandeling.
  • het kan je helpen actief en fit te blijven, ondanks je klacht.
  • het kan je klacht verminderen of zelfs doen verdwijnen.

Eerder naar de acupuncturist

Natuurlijk is acupunctuur geen wondermiddel of quick fix. Soms vergeten mensen dat wel eens en denken ze dat ze met één behandeling van hun klacht verlost zijn. Zo werkt het niet. Omdat acupunctuur een natuurlijke geneeswijze is heeft het wat meer tijd nodig. Natuurlijk kun je na één behandeling al een verandering voelen –
vaak zit je meteen beter in je vel en voel je je energieker – maar meestal komt de echte verbetering na drie á vier behandelingen. Vaak hoor je mensen dan zeggen: Was ik maar eerder gekomen! Alle reden dus om, zoals gezegd, acupunctuur veel eerder te overwegen in het proces. Voordeel daarvan is ook dat hoe sneller je met een klacht naar een acupuncturist gaat, hoe eerder er resultaat zal zijn.

Neem gerust contact op

Heb je al langere tijd een klacht waar geen oplossing voor lijkt te zijn of wil je voorkomen dat je klacht erger wordt? Ben je geïnteresseerd geraakt in acupunctuur als een manier om fit en gezond te blijven?

Neem contact op met Ingrid Stevenaar  Acupunctuur-Geldrop. Zij zal  tijd voor je vrijmaken om je vragen te beantwoorden en je klachten te behandelen.

Acupunctuur-geldrop
06-10645116
ingrid@acupunctuur-geldrop.nl