Voedingsmiddelen met warme-eigenschappen verhogen de yang van het lichaam, energie (Qi) van organen, warmen het lichaam op, verbeteren de circulatie en het verdrijven van de kou uit het lichaam. Deze voedingsmiddelen zijn zeer geschikt voor mensen met een yang tekort.

Voedingsmiddelen met warme-eigenschappen

Tekort aan YANG

Mensen met een tekort aan YANG hebben meestal de volgende symptomen; koude handen, koude voeten, koude lichaam, diarree, buikpijn of ongemak na het eten of drinken van koude dingen, opgeblazen gevoel na het eten, gebrek aan energie, pijnlijke gewrichten, oedeem en vochtretentie.

Als u een of meerdere van bovenstaande symptomen last heeft zijn de volgende voedingsmiddelen met verwarmende-eigenschappen geschikt voor u om in uw voedingspatroon in te passen:

Fruit; Lychee, Longan, Mango, Kokosmelk, kokosnoot vlees (niet de jonge kokosnootvlees), Mandarijn schil (gedroogd), Goji bessen, Mandarijn, Chinese Rode Dadels, Kers, Guave, Meidoorn Fruit, Nectarine, Perzik en Framboos.

Groeten; Bieslook, Koriander, Prei, Ui, Pompoen, Kai Choi en Boerenkool.

Granen, Zaden en peulvruchten; Geroosterde pinda/noten, Karwijzaad, Kastanje, Kleefrijst, Mout, Pijnboompitten, Pistschenoot en Walnoot.

Vlees, Zeevruchten en Zuivel; Lam, Boter, Garnalen, Hert, Paling, Geitenmelk, Ham, Mosselen, Kip en rundvlees.

Specerijen en Drinken; Gember, Kaneel, Kruidnagel, Basilicum, Bruine Suiker, Spaanse Peper, Koffie, Koriander, Venkelzaad, Knoflook, Ginseng, Nootmuskaat, Peper, Rozemarijn, Munt, Azijn en Wijn.

Voedingsmiddelen met neutrale-eigenschappen

Voedingsmiddelen met neutrale-eigenschappen, niet koud noch warm zijn geschikt voor elk type constitutie;

Fruit; Abrikoos, Vijgen, Druif, Olijf, Papaja, Ananas en Pruim.

Groeten; Zwarte en Witte Wood Ear, Peen, Mais, Aardappel, Pompoen, Shiitake, Zoete Aardappel, Taro en Raap.

Granen, Zaden en peulvruchten; Amandel, Zwarte Sesamzaad, Gele en Zwarte Soja, Tuinboon, Kidneyboon, Lotus Zaad, Pinda (niet geroosterd), Erwten, Rijszemelen, Rogge, Snijboon, Zonnebloemzaad, Witte Rijst.

Vlees, Zeevruchten en Zuivel; Abalone, Koemelk, Eend, Vis, Oester, Varkensvlees en Coquille.

Specerijen en Drinken; Pinda-olie, Honing, Saffraan en Zoethout