ingrid@acupunctuur-geldrop.nl - T: 06 - 106 451 16

Superieure kruiden

Van origine bestaat de Traditionele Chinese Geneeskunde( TCM) voor 80% uit kruidengeneeskunde. Er werden en worden traditioneel theeën, decocten en soepen gekookt van de rauwe kruiden. Tegenwoordig worden veel goed gecontroleerde ( naar westerse maatstaven) granulaten gebruikt van de kruiden. Deze worden in kruidenformules bestaande uit verschillende kruiden gemaakt bij een natuurapotheek. Er zijn overlappingen tussen de westerse en de Chinese kruidengeneeskunde. De Chinese kruidengeneeskunde is een complexe en geavanceerde wetenschap. Ik heb hiervoor een tweejarige opleiding gevolgd en school mij jaarlijks bij hiervoor.

Binnen de T.C.M kan een kruid zowel van plantaardige, minerale als dierlijke oorsprong zijn. De Chinese kruidengeneeskunde heeft ‘superieure’ kruiden: kruiden om de gezondheid te bevorderen, de levensduur te verlengen en om de weerstand tegen ziekten te vergroten. De zogenaamde ‘inferieure’ kruiden zijn kruiden die kortdurend bij ziekte gebruikt worden. En preventief worden ingezet. Met kruiden probeer je het energiesysteem weer te balanceren om zo het eigen genezend vermogen van het lichaam weer aan te zetten en te optimaliseren. Zodra het systeem weer in staat is de balans te houden kunnen de kruiden worden afgebouwd of gestopt.

De kruiden worden geclassificeerd aan de hand van hun temperatuur, smaak, energetische werking, voor welke meridianen hij bestemd is, en op welke manieren hij moet worden toegepast. Dit is per persoon en klacht verschillend en kan dmv specifieke kruiden aan een bestaande kruidenformule individueel worden gericht. Als ik een kruidenformule voor u bestel worden die geleverd door de firma’s Natuurapotheek in Pijnacker www.natuurapotheek.com of Medicine www.medichine.be